Website Tutorial

Джеймс Кук – першовідкривач, картограф

2
1 

         Творча група учнів чергового 8-А класу ЗОШ №13 (класний керівник Вітрук Г.В., керівник групи Бойко Ангеліна) презентували дослідження та сітілайт про Джеймса Кука – англійського першовідкривача, навігатора і дослідника, члена Лондонського королівського товариства. Учні з радістю поділилися знаннями про дослідника з учнями 5-7 класів. Кук зробив детальну мапу Ньюфаундленда, пізніше здійснив три експедиції в Тихий океан (навколосвітні плавання), першим із європейців дослідив і описав східне узбережжя Австралії, Гавайські острови, вперше пройшов навколо Нової Зеландії. Він загинув на Гаваях у сутичці з гавайцями під час третьої експедиції 1779р.
       Д.Кук – яскравий приклад саморозвитку, адже народившись у сім’ї фермера         (7 листопада 1728р.), він не отримав гідної освіти. Після школи Кук допомагав батькові на фермі, 18 місяців працював у овочевій крамниці. Морській справі він почав вчитися, коли поступив юнгою на торговий корабель. На кораблях він вивчив алгебру, геометрію, тригонометрію, навігацію та астрономію. Завершивши навчання, Кук плавав на торгових кораблях у Балтійському морі. Йому запропонували стати капітаном судна, але 33-річний моряк вирішив вступити в Королівський флот. Кук склав іспит на стернового, що дозволило йому бути навігатором і капітаном кораблів військового флоту. Проявив неабиякі здібності до розвідки територій та картографії.
        У пошуках північного морського проходу з Тихого океану в Атлантичний, він дослідив частину узбережжя Аляски. Його ім’ям названо острови в Тихому океані, затоку на Алясці, у місті Анкоридж йому встановлено пам’ятник.
       290 років пройшло від дня народження досвідченого і знаменитого моряка, а його постать і до сьогодні викликає захоплення у юних географів.

Євдокименко Л.М.,
заступник директора
з виховної роботи
ЗОШ № 13 м.Рівного