Website Tutorial

РЕКОМЕНДАЦІЇ для педагогів, батьків, медичних працівників по виявленню ранніх ознак наркоманії серед підлітків

narkomaniyaРЕКОМЕНДАЦІЇ
для педагогів, батьків, медичних працівників по
виявленню ранніх ознак наркоманії серед
підлітків

Наркоманія - це захворювання, що виникає у разі систематичного вживання речовин, що включені до списку наркотиків, та проявляються психічною та фізичною залежністю від них.
В останні десятиріччя спостерігається швидке зростання наркоманії та її омолоджування. В коло споживачів наркотиків втягується досить відчутна кількість молоді та підлітків. Саме у підлітковому віці, як правило, вперше вживаються наркотичні речовини, тому дуже важливо вміти помітити та розрізнити ранні ознаки вживання наркотиків, коли проблема ще не набула хронічного характеру і значно легше піддається корекції.
Найпоіниреніншми наркотичними речовинами на Україні є:

1. Препарати коноплі (канабіоїди)

2. Препарати опію (опіати)

3. Психостимулятори (амфетаміни)

Найчастіші шляхи вживання наркотичних речовин :
паління (гашиш, маріхуана, анаша, героїн та інші)
внутрішньовенне     введення     наркотичних    речовин     (екстракт    з макової соломки "ширка", героїн, ефедрон та інші)
вживання таблетованих форм (екстазі, первентін та ін.)
вдихання (героїн, маріхуана, гашиш та ін.)

Ранні ознаки вживання наркотиків можуть бути різними, в залежності від того який наркотик в якій кількості та комбінації вживає підліток.
В залежності від того, в якому стані перебуває підліток (сп'яніння, вихід з нього, або в перерві між прийомами наркотиків), ранні ознаки вживання наркотичних речовин можуть відрізнятися. Ці стани характеризуються наступними ознаками:
Сп'яніння після вживання канабіоїдів (маріхуана, гашиш або сленгові назви - план, дози, травка, дурь та ін.)

Гашишне сп'яніння:
Через 5 - 15 хв. після паління виникає відчуття піднесеного настрою та приливу сил, сильний голод і спрага. Психічний стан при сп'янінні коливається від немотивованої веселості, сміху, розгальмованості до тривоги, страху, агресивності. Зіниці у стані сп'яніння розширені, воші блищать, шкіра бліда, сухі губи. Відмічаються м'язові подригування, можуть виникнути галюцинації. Закінчується сп'яніння тяжким сном, слабкістю, апатією (байдужістю).
Фізіологічні ефекти маріхуани: - прискорений пульс, серцебиття, підвищення кров'яного тиску, порушення духової функції, різкі коливання температури тіла, біль голови, нудота, відчуття голоду.

В перервах між прийомами цих наркотичних засобів на перших станах ніяких суттєвих змін у поведінці підлітків не відмічається. Через декілька місяців (1-2) після регулярного (щоденного) вживання канабіоїдів можуть виникнути такі ознаки: - псується або безпідставно змінюється настрій, безсилля змінюється дратівливістю, агресивністю, порушується сон ( сонливість вдень ), з'являється головний біль, озноб, пітливість шкіри, тремор, підвищується артеріальний тиск.
Сп'яніння, викликане вживанням опіатів ( екстракт з макової соломки, героїн та ін.):
Після прийому наркотику виникає ейфорія (підвищення настрою), приємне почуття комфорту та розслаблення, зіниці різко звужені, обличчя та шия червоніють, з'являється свербіння шкіри (переважно обличчя). Під час сп'яніння підлітки малорухомі, шукають усамітнення та спокою.
При необхідності підлітки можуть легко приховувати усі ознаки сп'яніння, окрім різко звужених зіниць ("булавкова голівка") та різко блідої шкіри.
При виході з стану опійного сп'яніння зіниці розширені, може виникнути нудота, рвота, біль у різних частинах тіла, підвищена температура тіла, зростання частоти серцевих скорочень, коливання артеріального тиску, безсоння, виділення з носа. Психічний стан характеризується дратівливістю, злостивістю, нестійкістю настрою.
Залежність від опіатів виникає дуже швидко, особливо при внутрішньовенному шляху введення. В зв'язку зі швидким виникненням залежності підліток часто намагається піти з дому, незважаючи на заборонення батьків. Часто штучно провокує конфліктні ситуації, щоб скористатися ними і піти з дому.
Сп'яніння, що викликане вживанням психостимуляторів (амфета+мінів -екстазі, перветин, ефедрон).
При цьому виді сп'яніння підвищується фізична активність, виникає ейфорія, почуття "невагомості", увага швидко відволікається, посилюється статевий потяг, з'являється відсутність бажання спати, розширюються зіниці, з'являється м'язовий тремор, обличчя бліде, артеріальний тиск підвищений.
Вихід з амфетамінного сп'яніння супроводжується безсиллям, болем у різних частинах тіла, тривалим важким сном, підвищеним апетитом, тахікардією, похмурим настроєм зі злостивістю і агресивністю. В перервах між вживанням наркотиків цієї групи поведінка підлітків схожа на поведінку при вживанні опіатів.
Ранніми ознаками вживання наркотичних речовин, незалежно від виду наркотичної  речовини,  можуть  бути  наступні  зміни  у поведінці, характері та фізіології підлітків: -   безпідставне зникнення підлітків з дому на досить тривалий час;

-   пропуски занять у школі, зниження успішності у навчанні;
різкі зміни у поведінці підлітків (необгрунтована агресивність, злобність, замкнутість, зміна кола друзів, неохайність), що не були властивими раніше;

поява брехливості, відчуженості;
виникнення боргів у підлітків (позичання грошей);
зникнення цінних речей та грошей з дому, крадіжки;
зникнення зацікавленості до навчання, праці, захоплень, телебачення;
зникнення з дому або поява у підлітка таких хімічних речовин як: оцет, питна сода, перманганат калію, йод, ацетон та інші розчинники, флакони з невідомими рідинами, таблетки незрозумілого походження;
знаходження у підлітків шприців, голок, гумових джгутів, порошків, невідомих наркотичних речовин;
-   поява в лексиконі підлітків нових жаргонних слів: "баян", "машина" -
шприц; "колеса " - таблетки; "драп", "план", "дурь", "ширка" -назви
наркотичних речовин; та ін.;
наявність у підлітків слідів від ін'єкцій у будь-яких частинах тіла, особливо на передпліччі та в паховій ділянці;
розлади сну (безсоння або надзвичайно тривалий сон, сон вдень, важке пробудження та засинання, тяжкий сон уночі);
розлади апетиту (різке підвищення апетиту або відсутність, прийом значної кількості солодощів, поява надзвичайної спраги);
коливання розміру зіниць (зіниці різко розширені або звужені до булавкової головки) та кольору шкіри (різко бліда, сірувата).



Наявність в підлітків однієї або декількох з вищевказаних ознак не дає

підстав для ствердження того, що підліток вживає наркотики, однак це повинно спонукати батьків, вчителів та близьких підлітка звернутись за консультацією до фахівців.

Телефон довіри  центру соціальних служб для молоді в Рівному: 22-22-21 - працює щодня із 15 год. до 23, крім святкових та вихідних днів..
В центрі вам нададуть безкоштовно анонімну консультацію психолога. Якщо ж ви впевнені, що дитина вживає наркотичні засоби - негайно звертайтесь за допомогою в медичний заклад.
P.S
Особа, яка телефонує на телефон довіри, має право на анонімність (тобто називатися псевдонімом або не називатися взагалі) і на конфіденційність (тобто на збереження його таємниць).
Схожі права мають і консультанти телефону довіри. Клієнт не може довідатись їх справжнє ім’я, вік та іншу особисту інформацію.



Пам'ятайте!

Чим швидше розпочати лікування хворої дитини тим вищі шанси позбути її цієї недуги.